Funkisalpint Utbildade Instruktör 

Carola Johansson är utbildad av Totalskidskolan i Åre

Innehar instruktörslicens i skickart & biski

Skidlärare steg 1 & 2 

 

Skicart Licens

 

Tillsammans med en åkare så tar man licens som är enbart tillsammans med den åkaren och medåkaren. OBS! Man kan enbart ta upp till blå licens först sedan tar man för röd licens.

Man kan välja mellan att ta licens i följande lutning:

  • Grön 
  • Blå
  • Röd

När licensinnehavaren har genomgått utbildning om minst 12 timmar med godkänt prov enl SLAO:s kursplan så utfärdas ett licensunderlag som skickas till SLAO och inom kort får man ett licenskort hemskickat med namn och foto. Man får inte hyra eller vistas i SLAO:s anläggningar utan att man uppvisa sin licens. Liftpersonal har rätten att kolla om du har godkänd licens. 

Har man möjlighet att ta licens själv kan vi även utbilda och utfärda licenser.

Man kan ta licens för barnskicart. Men då har man bara rätten att åka med barn. Kom ihåg att barn växer och när de växer ur barn skicart eller en barn biski så måste man ta licens för vuxen skicart och vuxen biski. De som finns för vuxna kan anpassas bra till ett barn också. 

 

OBS!

Efter 3 år med åkarlicens så krävs det en uppdatering. Man måste själv hålla reda på datumet som är för uppdatering. Kontakta Carola för att boka uppdatering av licens. 

Åka skidor med funktionshinder:
Personer med funktionshinder som utvecklingsstörningar, Downs syndrom, cp-skador, synskador, halvsidesförlamningar eller amputationer kan åka stående. Går du med gåskenor ger ofta pjäxorna minst lika god stabilitet. Många stående åkare börjar sin skidkarriär med kryckstavar.

Snowboard
Går bra om du är gående och till exempel har en lättare cp-skada. Snowboard går utmärkt att kombinera med en eller två kryckstavar.

Sitski
Består av en sits monterad på en fjädrande ställning. Denna är fäst på en skida. Sitskiåkare använder kryckstavar för att balansera åkningen. Sitski kräver lite styrka men mer av balans och koordination. Du svänger genom fina rörelser i överkropp och armar. Kräver ingen licens.

Biski
Består av en stabil sits monterad på två skidor. Skidorna kantställs när sitsen lutas. Genom att vrida överkroppen svänger du. Biskin är stabilare än en sitski. För att få åka lift och köra biski på egen hand utan skidlärare krävs att åkaren genomgått en utbildning och avlagt godkänt licensprov.

Ski-cart 
Består av en stabil sits monterad på fyra skidor. Skicarten är stadig och det krävs inte mycket styrka och balans av åkaren. Med de främre skidorna styrs och bromsas skicarten. Den kan styras av åkaren med spakar för händerna, pedaler för fötterna eller en kombination av de båda. En med-åkare kan också styra bak-ifrån med en eller två skacklar. Skicarts finns i både barn- och vuxenstorlek och kan användas i alla släpliftar. För att få åka lift och köra skicart på egen hand utan skidlärare krävs att åkaren genomgått en utbildning om minst 15 timmar och avlagt godkänt licensprov.